Voor meer info: 03/324 09 19 - info@koffie-verheyen.be

De unieke productie & aroma van koffie

Om de aarde loopt er een tropische gordel en deze is bezaaid met duizenden koffieplantages. Koffie wordt verbouwd in meer dan 7O landen. In veel van deze landen is het lot en het welzijn der bevolking sterk afhankelijk van de koffiebes.

Belangrijke koffieproducerende landen zijn onder andere: Brazilië, Guatemala,, Jamaïca, Costa Rica,, Ethiopië, Kenia, Vietnam , India, Indonesië en ook
Papoea Nieuw-Guinea.

Het aroma van koffie wordt sterk bepaald door de wijze waarop de bonen worden gebrand en welke soorten koffie met elkaar zijn gemengd. In Vlaanderen worden de bonen erg licht gebrand, wat een delicate koffie met tamelijk veel zuren oplevert. Als de bonen wat dieper worden gebrand, dan krijgen we een koffie met volle smaak, zonder echter een bittere ondertoon. Als we de bonen vol branden, dan bekomen we een zeer aromatische koffie met een rijke smaak. Een hoog gebrande boon levert dan weer een een vrij bittere koffie. Dit kan erg geschikt zijn om er espresso van te maken.

Aan de hand van het aromawiel kan men een smaak of aroma gemakkelijker beschrijven.

Hoogstaande koffiesoorten hebben een kenmerkende volheid en compexiteit, die het hele register van smaken geuren omvat. Koffie wordt dan ook beschreven in een welbepaalde taal.

We verwijzen hier voor meer informatie naar het boek “Koffie” van Mary Banks, Christine McFadden,en Catherine Atkinson. Hierin wordt de wereld van de koffie ontsluierd, de geschiedenis van koffie verteld, de wereldproductie van koffie uitvoerig besproken en de kunst van het koffiedrinken aangeleerd. Wie graag culinair experimenteert met koffie, kan ook inspiratie opdoen in dit boek.

 

onze kwaliteitslabels: