Voor meer info: 03/324 09 19 - info@koffie-verheyen.be

Cafeïne in Nespresso

Koffieverslaafden zweren bij hun koffiemachine van Nespresso, maar een nieuwe studie heeft aan het licht gebracht dat de lekkere koffie ook een keerzijde heeft. De machine is namelijk een broeihaard voor bacteriën.

De vloeibare koffie die in het opvangbakje van heel wat koffiemachines opgevangen wordt bevat tussen de 35 en 67 verschillende soorten bacteriën. De onderzoekers bestudeerden de stalen van negen toestellen die het laatste jaar gebruikt werden. Erg verrassend was dat bacteriën konden overleven in de cafeïnerijke omgeving, en dat ze er zelfs dol op zijn.

De cafeïne in koffie is een natuurlijk alkaloïde, wat vloeibare koffie een steriele omgeving voor bacteriën maakt. Het verbaasde dus de onderzoekers dat de beestjes zich in de opvangbakjes hadden aangepast aan de giftige omgeving, maar ook dat ze er zich in konden voortplanten en de cafeïne konden afbreken. Dit zonder een chemisch residu achter te laten. Dezelfde studie nam ook een gloednieuwe machine onder de loep. De resultaten toonden aan dat de bacteriën zich snel ontwikkelen, in enkele maanden werden de beestjes immuun voor de cafeïne.

Deze bacteriën belanden dus niet in je kopje koffie, maar op deze manier komen schadelijke stoffen in ons afvalwater terecht. Door te ontdekken welke bacteriën dol zijn op cafeïne, kunnen de onderzoekers ook ontdekken welke microben deze chemische stof kunnen afbreken, dit kan het productieproces van cafeïnevrije koffie makkelijker maken. Maar het helpt ook om nieuwere en betere manieren te vinden om vuil grondwater te filteren.

De studie werd gepubliceerd in het nieuwe nummer van het wetenschappelijk magazine Scientific Reports.

onze kwaliteitslabels: